Om dubieuze apps tegen te gaan heeft Google de richtlijnen van zijn Play-webwinkel aangescherpt, meldt The Next Web. Apps in de Play Store mogen geen instellingen aanpassen zonder toestemming van de gebruiker. Ook mogen ze geen bookmarks of icoontjes op thuisschermen installeren die verwijzen naar diensten van derden. En apps mogen gebruikers ook niet misleiden tot het verwijderen of uitschakelen van apps van derden, behalve als onderdeel van een beveiligingsdienst die de app biedt.

In-app betalingen

Apps mogen geen reclames tonen via notificaties in Android, behalve als de notificaties zich ontlenen aan een integrale functie van de app, zoals een app van een vliegmaatschappij die de gebruiker op de hoogte houdt van aanbiedingen. Ook verplicht Google ontwikkelaars voortaan om in-app betalingen van virtuele goederen in spelletjes voortaan via zijn eigen betaalsysteem af te rekenen. De veranderingen in het beleid staan in de nieuwe versie van de Google Play Developer Program Policy.

30 dagen

Nieuwe Android-apps moeten zich meteen aan de strengere regels houden, ontwikkelaars van bestaande apps hebben 30 dagen om aanpassingen te maken. De nieuwe regels zijn deels bedoeld om apps van lage kwaliteit te weren. In dat kader hield Google dit voorjaar al een grote schoonmaak in de Play Store toen het tienduizenden loze apps verwijderde.