Begin deze week introduceerde Google een nieuwe kaartenapplicatie, Map Maker, waarmee iedereen zelf kan bijdragen aan het volledig maken van Google Maps.

Er zijn namelijk nog een heel aantal landen en eilanden die terra incognita voor Google zijn. Zo zijn Cyprus, IJsland, Pakistan, Vietnam en de meeste kleinere eilanden in het Caribisch gebied, waaronder de Nederlandse Antillen, nog niet in kaart gebracht.

Het initiatief van Google is echter tegen het zere been van OpenStreetMap, een digitale wereldkaart op wikibasis waaraan naar eigen zeggen 40.000 vrijwilligers meewerken die inmiddels zo'n 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden in kaart hebben gebracht. De stichting vindt dat Google er met zijn poging om hun succes te kopiëren "helemaal naast zit".

Goedkope manier

OpenStreetMap is namelijk vrijelijk beschikbaar voor iedereen, zonder licentie of kosten. In tegenstelling tot OpenStreetMap houdt Google echter alle rechten over de kaart, zo stelt de stichting.

"Als je Google Maps gaat bewerken, kan alleen Google zelf jouw aanvullingen gebruiken", aldus OpenStreetMap-oprichter Steve Coast. "Google is en blijft eigenaar van je noeste arbeid. Dit is voor hen een manier om hun eigen kaart op een goedkope manier af te maken."

Ante Wessels van stichting Vrijschrift, die de boodschap van OpenStreetMap uitdraagt, erkent dat Google weinig keus heeft omdat het de meeste data voor Maps onder licentie betrekt van kaartenmakers als TeleAtlas.

Toch vindt hij de oproep van Google aan gebruikers erg 'onbevredigend', omdat het deze collectieve inbreng vervolgens wel 'voor zichzelf houdt'.

Google Nederland kon niet meteen reageren op de kritiek van OpenStreetMap.