Google heeft zijn Chrome-extensie voor abonneren op rss-feeds verwijderd uit de Chrome-webstore, meldden gebruikers vrijdagavond. De extensie voegde het bekende oranje rss-icoontje toe aan de adresbalk, wat leidde naar een pagina om op rss-feeds van de betreffende site te abonneren.

Gebruikers kregen van de extensie de keuze in welke rss-dienst ze dat wilden doen. Onder de opties was ook Google Reader, waarvan Google eerder deze week het einde aankondigde. Op 1 juli gaat de stekker uit de online rss-feedlezer. Maar de rss-extensie in Chrome is nu al verdwenen. Het adres van de extensie in de Chrome Webstore levert momenteel een foutmelding op.

Slecht nieuws voor RSS

Het schrappen van de extensie wijst er opnieuw op dat Google weinig vertrouwen heeft in de toekomst van RSS. De open webstandaard wordt door de meeste sites gebruikt om content te distribueren, maar het volgen van rss-feeds is bij het grote publiek nooit echt aangeslagen. Wel is rss erg populair onder journalisten, bloggers, pr-mensen, reseachers en andere mensen die dagelijks veel informatie tot zich moeten nemen. Google bewijst met zijn nieuwe beleid volgens The Verge een belangrijke open webstandaard een slechte dienst.

Chrome-gebruikers die zich graag via de adresbalk willen abonneren op rss-feeds van de sites die ze bezoeken kunnen overigens nog wel diverse extensies van andere partijen gebruiken. Het protest tegen het staken van Google Reader is nog in volle gang. Een van de online petities is inmiddels 112 duizend keer ondertekend.