Google stopt per 1 januari 2012 met Google Health. De in die EPD's (elektronische pati├źntendossiers) opgeslagen gegevens worden 1 januari 2013 definitief verwijderd, maakte het bedrijf vrijdagavond bekend. Over de te gebruiken delete-methode voor die privacygevoelige informatie zijn nog geen mededelingen gedaan.

Google Health was bedoeld als een online patientendossier met allerlei extra's rond persoonlijke medische informatie en gezondheidskwesties. Health liet gebruikers hun eigen medische gegevens online opslaan. Voor een deel van de gebruikers was het ook mogelijk voorschriften van medicijnen of medische onderzoeksresultaten in te voeren en automatisch alerts te ontvangen over het innemen van hun medicatie. Ook vaccinaties waren bij te houden via deze Google-dienst.

Exporteren

Als reden voor het staken van de dienst noemt Google het gebrek aan gebruikers. De internetreus wist ook niet voldoende steun te krijgen van belangrijke partijen in de zorgsector. Health-gebruikers kunnen hun data in een aantal standaardformaten downloaden, waaronder printbare PDF's, HTML- en XML-pagina's en CSV-bestanden. Ook wordt het mogelijk om direct de gegevens te exporteren naar andere online zorgdiensten via het Direct Project-protocol.

Daarmee is de Google Health-data ook te exporteren naar de concurrerende dienst van Microsoft, HealthVault. dat het Direct Project-protocol ook ondersteunt. Microsoft gaat wel door met dit online pati├źntendossier, dat nog alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar is.

PowerMeter

Google maakt ook een eind aan Google PowerMeter, een online dienst voor het bijhouden van stroomgebruik van apparaten in huishoudens. PowerMeter heeft volgens Google het belang van transparantie van energiegebruik aangetoond en heeft als voorbeeld gediend voor andere, vergelijkbare projecten. "Maar onze pogingen hebben niet zo snel geschaald als we zouden willen." De tool gaat op 16 september offline.