De reden dat er recent weinig updates voor Gears zijn verschenen, ligt aan een koerswijziging, schrijft een medewerker van het Gears-team in een weblogbericht. Google wil de functies die Gears nu biedt namelijk inbouwen in zijn Chrome-browser met behulp van html 5. Het gaat onder meer om lokale opslag van data en de database-api.

Exit Gears

Uiteindelijk wordt Gears door html 5 overbodig, allereerst in Google Chrome. De internetreus schrapt zijn eigen plugins voor offline-gebruik van webdiensten over de volle breedte. Het kondigt aan voortaan geen Gears meer te ondersteunen op OS X Snow Leopard. Gears-ondersteuning in Firefox en Internet Explorer blijft in beperkte vorm nog enige tijd bestaan. Uiteindelijk gaat het ook daar eruit.

Moeizaam migreren

Momenteel is er nog geen goede manier om apps waarbij Gears staat ingeschakeld te migreren naar html 5, schrijft ict-blog Techcrunch. Google lijkt te wachten totdat ontwikkelaars van Gears-gebruikende externe diensten zelf besluiten een overstap te maken naar html 5.

De vijfde versie van de html-standaard bevindt zich in de laatste fase van ontwikkeling. Delen van html 5 worden al ingevoerd in webbrowsers voordat de totale specificatie van de standaard is afgerond. De browsermakers willen namelijk niet wachten op intern verdeelde, en luidkeels ruziemakende, html5-werkgroep.