Google Labs valt niet onder de prioriteiten van het bedrijf en wordt dus afgebouwd, kondigt senior vice-president Bill Coughran aan in een blogpost. Hij stelt dat er veel geleerd is van het lanceren van zeer vroege prototypes, maar dat het nodig is om meer focus op andere zaken te leggen. De nieuwe ceo Page heeft bij zijn aantreden al een opruiming aangekondigd.

Ontmantelen

Coughrans blogpost is later nog aangevuld met de mededeling dat de direct productverbonden 'sub-Labs' niet weggaan, zoals die voor Gmail of Maps. De wel te schrappen Labs-projecten worden óf geheel opgeheven óf verwerkt in andere productgebieden, verklaart Coughran. “En veel van de Labs-producten die nu Android-apps zijn, zullen beschikbaar blijven op de Android Market."

Tegelijkertijd zegt financieel directeur Patrick Pichette dat Google zich onder de leiding van Page meer richt op producten, meldt persbureau AFP. De cfo benadrukt daarbij echter ook dat het bedrijf teruggaat naar de startup-mentaliteit van de beginjaren. Hij verzekerde de aanwezigen op de Fortune Brainstorm Tech-conferentie in Aspen (Colorado, VS) dat Google de flexibiliteit en snelheid van een startup actief najaagt.

Terug naar startup

Volgens de financieel directeur is er altijd wel enige spanning over het behouden van een startup-mentaliteit als een bedrijf of product een bepaalde grootte bereikt. Toch stopt Google nu met zijn Google Labs, waar het experimentele dingen biedt voor zijn bestaande producten en diensten.

Een deel van de huidige functies in Google-diensten is afkomstig van Labs. Het geflopte Google Wave en het nu als kool groeiende Google+ zijn nooit via de Labs gekomen, weet de Britse ict-nieuwssite The Register te melden.