Volgens een Google-woordvoerder zijn de kosten voor de bouw van het datacentrum in Hong Kong te hoog, schrijft de Wall Street Journal. Google had moeite met de aankoop van voldoende land om het datacentrum te bouwen. Het bedrijf was van plan 300 miljoen dollar te investeren.

Op de vraag of de verhoudingen met China een rol hebben gespeeld bij de beslissing, geeft Google volgens de WSJ geen commentaar. Sinds 2010 heeft het zoekbedrijf meerdere conflicten gehad met de Chinese overheid over de internetcensuur in het land. Google's website over het Hong Kongse datacentrum is offline gehaald, maar is nog wel te zien via de cache.

Snelle groei Aziatisch internet

In 2011 maakte Google bekend dat het land in Hong Kong wilde kopen voor de bouw van een groot datacentrum. Het bedrijf zegt nu 300 miljoen dollar te investeren in zijn datacentrum in Taiwan en 120 miljoen dollar in de vestiging in Singapore. Volgens Google moeten de investeringen de snelheid van zijn diensten in Azië tot 30 procent verhogen.

Net als andere grote internetbedrijven krijgt Google te maken met steeds meer dataverkeer vanuit Azië. "Internetgebruik groeit erg snel in deze regio", aldus de Google-woordvoerder. In 2012 opende het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX ook in Hong Kong een vestiging. Google heeft wereldwijd 12 datacentra, waaronder sinds 2007 in de Groningse Eemshaven.