Google is gestopt met het waarschuwen voor verbindingsproblemen bij zoekopdrachten die door de Chinese overheid gecensureerd worden, schrijft Techcrunch. Als naar een gevoelig onderwerp wordt gezocht, kan de verbinding van de gebruiker tijdelijk worden geblokkeerd. De melding moest gebruikers de kans geven om naar alternatieve termen te zoeken om te voorkomen dat hun verbinding tijdelijk werd verbroken. Google schrapte de melding in stilte, maar het werd ontdekt door de anti-censuurblog Greatfire.org.

Google's melding was voorzien van een link naar een uitleg over internetcensuur in China en bevatte te tekst: "Uw zoekopdracht naar [zoekwoord] in China kan uw verbinding met Google korte tijd verbreken. Deze onderbreking is niet te wijten aan Google." De waarschuwing is nu verdwenen omdat gebruikers volgens Google door de melding problemen zouden hebben met ├╝berhaupt toegang krijgen tot Google's zoekdiensten. Mogelijk dreigden de Chinese autoriteiten volgens Techcrunch om Google helemaal te blokkeren als de melding bleef staan.

Blokkade

Google weigert zijn zoekresultaten in China te censureren, waardoor de verhouding van het Amerikaanse bedrijf met de Chinese autoriteiten slecht is. In november werd Google tijdens het congres van de Communistische Partij nog een hele dag geblokkeerd. YouTube wordt in het Aziatische land al sinds 2009 geblokkeerd.

Legitimatie

De Chinese overheid wil internet nog strenger controleren. Zo nam de overheid eind vorige maand een nieuwe wet aan die internetgebruikers verplicht zich te legitimeren bij providers, zodat ze makkelijker om hun surfgedrag zijn aan te spreken.