Google haalt weer eens de bezem door zijn diensten en producten heen. Ditmaal gaat vooral het API-beleid op de schop, waarmee developers van andere applicaties 'praten' met Google-diensten. Daarnaast is het einde oefening voor een paar weinig succesvolle softwareproducten.

Belangrijke API's van Google Maps, YouTube en App Engine hebben in het vervolg nog maar één jaar ondersteuning in plaats van drie. Daarnaast trekt Google de stekker uit een aantal API's, waaronder die van beurskoersendienst Google Finance.

Betaalmuur sterft

Google trekt ook de stekker uit One Pass, een afrekensysteem voor online artikelen. One Pass werd vorig jaar geïntroduceerd en moest concurreren met Apple's abonnementsmodel van de App Store. Maar ruim een jaar later is het letterlijk dood. Als vervanging kwam Google onlangs met Consumer Surveys, een alternatieve enquêtemuur die het midden houdt tussen een betaalmuur en AdSense.

Fotosoftware Picasa bereikt het einde, tenminste voor Linux. De WINE-versie wordt niet langer ondersteund, meldt Google. Een andere verandering door de 'lenteschoonmaak': de patentzoeker van Google, die eerst apart bestond, wordt nu geïntegreerd in de algemene zoekmachine. Google claimt dat die op deze manier juist uitgebreider en sneller is geworden.

Vijfde schoonmaak

Het is de vijfde schoonmaak van Google in een jaar. Vorig jaar juni was betekende het einde voor Google Labs, Health en PowerMeter, in september volgde Google Desktop, Aardvark en Notebook. In november ging de stekker uit Google Wave, Bookmarks List, Search Timeline en afgelopen januari volgde een 'winterschoonmaak'.