De te schrappen producten en diensten zijn zowel zelfgemaakt door Google als ingelijfd via overgenomen bedrijven. In die laatste groep bijvoorbeeld webanalyticstool Urchin Software van het in 2005 gekochte Urchin, waar Google Analytics op is gebaseerd. Daarnaast de in 2010 opgekochte online-fototool Picnik en dataminingplatform Needlebase van het overgenomen ITA Software.

Exchange back-up

Verder schrapt Google nu zijn zakelijke software voor disaster recovery van Microsoft Exchange-mailservers. Dat zogeheten Google Message Continuity (GMC) laat Exchange-gebruikers hun mails back-uppen naar Google's cloud. De internetreus verklaart dat GMC niet langer nodig is, omdat veel bedrijven volledig voor Google Apps gaan, met de ingebouwde disaster recovery van die clouddienst. De aanbieder verwijst GMC-gebruikers naar Google Apps als alternatief.

Daarnaast trekt het bedrijf de stekker uit zijn Social Graph API (application program interface), voor het in kaart brengen van de online-verbindingen tussen mensen. Deze api wordt door te weinig developers gebruikt, stelt Google in een blogbericht. De Social Graph gaat met ingang van 20 april op zwart.

Niet ronduit geschrapt, maar de deur uit gezet wordt de Android-app en bijbehorende dienst Sky Map, voor een blik op de ruimte bóven een Android-toestel. Google stelt dit beschikbaar als open source en werkt hiervoor samen met de Amerikaanse Carnegie Mellon-universiteit. Eerder heeft Google hetzelfde gedaan voor zijn eenvoudige app-bouwtool App Inventor, dat naar het MIT is gegaan.

Opruimwoede

Begin september heeft Google al geruimd in zijn portfolio van producten en diensten. Toen zijn onder meer de lokale zoeksoftware Google Desktop en de online-notitiedienst Notebook gesneefd. Die opruiming volgde op een eerdere ronde in juni waarbij EPD Google Health, slimme stroommeter Google Powermeter en experimenteeromgeving Google Labs het onderspit delfden.