Deze mogelijkheid wordt beschikbaar voor gebruikers van de Google Apps Premier Edition. Arcot stelt daarvoor zijn authenticatieservice A-OK On-Demand beschikbaar.

Doorgaans krijgen Google Apps-gebruikers toegang tot hun e-mail, kalender en groupware met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het A-OK-product voegt hier een tweede vorm van authenticatie aan toe. Er wordt gebruik gemaakt van een versleuteld bestand dat is opgeslagen op de computer van de gebruiker en dienst doet als een softwarematige smartcard of token.

Eerste keer

De extra beveiliging kan worden ingeschakeld via de beheerconsole van Google. Als de gebruiker vervolgens inlogt, moet hij of zij enkele vragen beantwoorden waarna de software wordt gedownload. Als de gebruiker daarna met een andere computer inlogt, schotelt A-OK enkele eerder gestelde vragen voor.

Dit is voor het eerst dat Google met iemand samenwerkt aan two-factor authenticatie, zegt Eran Feigenbaum, senior security manager voor Google Enterprise. "Google heeft tools om te helpen bij het uitzoeken van een goed wachtwoord. Voor bedrijven die zich zorgen maken over gebruikers die hun wachtwoorden verliezen, is het two-factor authenticatieproduct denk ik perfect."