Google ging aanvankelijk uit van een introductieprijs die tussen de 108 en 135 dollar per aandeel zou liggen. Omdat de belangstelling voor de aandelen tegenviel, besloot Google de vermoedelijke introductieprijs woensdagochtend te verlagen naar 85 tot 95 dollar.

Uiteindelijk is de waarde van het aandeel via het ongewone veilingsysteem dat Google voor zijn beursintroductie heeft gebruikt, uitgekomen op 85 dollar. Daarmee komt de totale waarde van het bedrijf op ruim 23 miljard dollar – flink minder dan de 36 miljard dollar waarop het bedrijf aanvankelijk hoopte.

Google lijkt achteraf net iets te lang te hebben gewacht met de beursgang. Op het moment dat het zoekbedrijf zijn initial public offering (IPO, beursgang) aankondigde, waren beleggers nog optimistisch gestemd. De 'internetaandelen' leken na jaren van malheur weer uit het dal te kruipen. Sindsdien zijn de aandelenkoersen echter flink gedaald.

Microsoft

De koersdalingen op de beurs van de afgelopen maanden zorgden er ook voor dat beleggers nog eens kritisch naar de waardering van Google gingen kijken. Volgens veel analisten was de aanvankelijke waardering (36 miljard dollar, ruim driehonderd keer de winst over 2003) veel te hoog.

Google bevindt zich bovendien in een moeilijke markt. Het bedrijf zal de komende jaren zware concurrentie ondervinden van Microsoft en Yahoo. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd of Google het huidige groeitempo kan blijven volhouden.

Ook enkele recente incidenten zullen het enthousiasme bij beleggers geen goed hebben gedaan. Vlak voor de beursgang werd bekend dat Google vergeten was om 28 miljoen aandelen en opties aan te melden bij de beurstoezichthouder SEC. Het bedrijf had deze aandelen en opties verstrekt aan werknemers en vroege investeerders.

Eind vorige week botste Google opnieuw met de SEC, deze keer vanwege een interview met Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin in Playboy. Bedrijven die naar de beurs gaan, moeten een zogeheten stilteperiode in acht nemen. Daarin moeten ze terughoudend zijn met hun publieke uitingen. Het Playboy-interview vormde volgens de SEC een inbreuk op deze regel.

Gevestigde belangen

Tot slot lijkt de ongewone manier om de aandelen aan de man te brengen, Google parten te hebben gespeeld. Het bedrijf besloot de aandelen via een veiling te verkopen, een zogeheten Dutch auction. (Zie voor een uitleg van de 'Dutch auction' het achtergrondverhaal 'Veiling aandelen Google niet zonder risico's' en de laatste alinea's van 'Google verlaagt introductieprijs')

Het idee achter de veiling was dat kleine beleggers een betere kans zouden maken op aandelen Google. Bovendien zou de macht van de zakenbanken die beursintroducties begeleiden, door het veilingsysteem afnemen. De zakenbanken kunnen minder verdienen met een veiling dan met een traditionele beursgang.

Volgens sommigen zouden de gevestigde belangen op Wall Street de beursgang van Google daarom hebben gefrustreerd. Een investeerder van een vermogensbeheerder verklaart tegenover The Wall Street Journal dat de bedrijven op Wall Street lang niet zo actief waren met het aan de man brengen van de aandelen Google als bij een normale beursgang.

Het verzet van 'Wall Street' tegen de veilingmethode lijkt succesvol te zijn geweest. Door de problemen met de veiling van Google zal het nu wel weer even duren voor een bedrijf dat naar de beurs wil, gebruik zal maken van een dergelijk systeem.

Hoe het Google nu verder zal vergaan, blijft de vraag. Sommige analisten denken dat de koers zal stijgen, omdat veel beleggers die het niet aandurfden om mee te doen met de veiling, nu alsnog zullen 'instappen'. Daar staat tegenover dat veel beleggers de waardering van 23 miljard dollar waarschijnlijk nog steeds te hoog zullen vinden.