Anders dan bijvoorbeeld met de 'Microsoft'-bellers, pure oplichters, gaat het hier om een Search Engine Optimalisation-bedrijf dat zich bij MKB's voordeed alsof het een onderdeel van Google zelf was. De SEO'ers hadden dan geconstateerd dat het gebelde bedrijf slecht zichtbaar was op de zoekmachine en boden hun hulp aan.

De SEO'ers deden dit ook nog eens met robottelefoontjes, wat momenteel een controversieel issue is in de VS en mogelijk verklaart waarom Google nu ten strijde trekt. De telecomautoriteit FCC probeert deze autobellers die door consumenten als zeer verstorend worden ervaren aan banden te leggen. Uitbaters hiervan mogen sowieso geen mobiele nummers bellen, in de hoop dat robottelefoontjes zoveel mogelijk bij doorsnee consumenten wegblijven.

Weg met robotbellers

Google waarschuwt op een nieuwe site voor dit soort telefoontjes die van Google afkomstig lijken te zijn. De zoekreus stelt nooit mensen op deze manier te zullen bellen en dat personen die toch zo worden lastiggevallen direct moeten ophangen en een klacht moeten indienen.

Meestal wordt er geen werk gemaakt van zulke praktijken, omdat het erg lastig is robotbellers te traceren en voor het gerecht te slepen. "We maken vandaag een zaak aanhangig in Californië tegen een SEO-bedrijf voor zulke robottelefoontjes die onze klanten verwarren", schrijft Gooogle-manager Brad Wetherall in een blogpost over de strijd tegen deze belpraktijken.