Volgens Ierse media heeft Google Ierland (het Europese hoofdkantoor) vorig jaar 11,7 miljard euro "administratieve kosten" van zijn totale omzet van 17 miljard kunnen aftrekken. Die kosten zijn vooral royalties die aan andere Google-entiteiten zijn betaald. De royalties zijn via de Dutch Sandwich-belastingroute doorgesluisd naar belastingparadijzen als Bermuda. Google's Ierse vestiging is eigendom van Googles vestiging op Bermuda.

In Nederland nauwelijks belasting

Google Ierland kan dat geld via de Amsterdamse postbus-BV laten lopen omdat in Nederland niet of nauwelijks belasting hoeft te worden betaald over royalties, terwijl die in het land van oorsprong juist als aftrekbare kosten gelden. Daarom hebben veel internationale bedrijven, maar ook bijvoorbeeld de Rolling Stones, een Nederlandse postbus-BV.

Via deze constructie heeft Google veel belasting ontweken in Ierland. Over de totale Europese omzet van 17 miljard euro in 2013 hoeft slechts 27,2 miljoen euro te worden betaald: 0,16 procent van de omzet dus.

Obama maakt zich druk, maar het is legaal

Vorige week maakte de Amerikaanse president Obama zich opnieuw druk over die belastingontwijkingsroutes die nadrukkelijk en steeds meer worden gezocht door Amerikaanse multinationals. Sterker nog: zelfs lokale Amerikaanse bedrijven zoeken steeds vaker een buitenlandse partner om over te nemen, liefst een Iers bedrijf, maar Zwitsers is ook goed.

Belastingontwijking door Amerikaanse bedrijven, vooral in de techsector, is al jaren een hot item. Niet alleen Google maar ook Dell, Apple en Amazon maken zich daar schuldig aan. Veelal gaat het om routes langs Ierse en Nederlandse vestigingen, de zogeheten Double Irish Dutch Sandwich. Dergelijke constructies zijn overigens niet tegen de wet.