Google gebruikt al jaren de belastingconstructie via Ierland en Nederland om omzetten buiten de Verenigde Staten weg te sluizen naar een postbusvestiging op Bermuda. Webwereld schreef er al eens eerder over, onder meer op 22 oktober 2010. Daarin kwam aan het licht dat Google een Nederlandse BV gebruikt als tussenstop in zijn belastingroute. De constructie kreeg de naam Dutch Sandwich mee.

Google bespaarde via die Nederlandse constructie in de periode 2007-2010 in totaal 3,1 miljard dollar aan belastinggeld. Dat heeft het bedrijf in 2011 opgevoerd naar een flinke 2 miljard dollar, meldt Bloomberg. De 'jaaropbrengst' is nu dus verdubbeld. In z'n geheel weet Google liefst 10 miljard aan omzet weg te swingen uit Europa naar Bermuda. Google betaalt op zijn buiten de VS behaalde winsten gemiddeld 3,2 procent belasting.

Google doet een Apple'tje

Een half jaar geleden werd bekend dat Apple eveneens de Nederlandse belastingroute gebruikt om miljarden dollars aan belastinggeld te ontwijken. Een voormalige werknemer van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft berekend dat het Apple jaarlijks 2,4 miljard dollar aan belastingen scheelt. Zo'n 70 procent van de winst wordt buiten de Verenigde Staten in de administratie verwerkt. Op buitenlandse rekeningen heeft het bedrijf inmiddels 74 miljard dollar staan.

De Amerikaanse senaat maakt zich in toenemende mate druk over de belastingontwijking van nationale grootheden als HP, Apple en Microsoft. Probleem is: de technologiebedrijven blijven binnen de wet. Microsoft wordt in een memo van een senaatscommissie genoemd vanwege het ontwijken van belastingen ter grootte van 6,5 miljard dollar.

Alleen al in Groot-Brittannië zou Microsoft belastingen over 1,7 miljard Britse pond ontwijken. Microsoft zoekt het maas in de belastingwetten niet via Amsterdam, maar heeft een sluis gevonden in het Ierse en Luxemburgse vriendelijke belastingklimaat, meldt The Telegraph.

Oproer in Engeland

In Engeland is de oproer tegen de Amerikaanse genieters van het Europese belastingparadijs groot. Amazon, Starbucks en Google liggen onder vuur. Afgelopen weekeinde werd onder meer de vestiging van Starbucks in Londen bezet door woedende Britten die eisten dat de koffieketen bijdraagt aan de financiële opbouw van het land in plaats van al het verdiende geld naar Amsterdam te gireren.

Het Amerikaanse bedrijf heeft nu toegezegd zijn belastingaanslag voor de komende twee jaar te willen betalen met daarbij een extraatje van 20 miljoen Britse pond. De directeur van de 100 Britse ketens zei verder dat het zou stoppen met het aanvragen van belastingteruggave voor de omzet die het naar Nederland heeft verscheept.