Google sluist geld weg via twee veelgebruikte belastingroutes. De ene, de zogeheten Dutch Sandwich, gaat via Amsterdam naar Bermuda. De ander, de Double Irish, loopt via Ierland. Volgens financieel persbureau Bloomberg weet Google zijn buitenlandse belastingdruk te verlagen naar 2,4 procent. Gemiddeld staat het belastingpercentage in de landen waar Google zaken doet op 20 procent.

Volgens berekeningen van Bloomberg heeft Google daarmee 3,1 miljard dollar bespaard in de afgelopen drie jaar. De zakelijke belasting in de Verenigde Staten is 35 procent, in Groot-Brittannië, Google’s tweede thuismarkt qua omzet, is dat 28 procent.

Ook Facebook doet het

Google staat niet alleen in het gebruik van de belastingroute. Onder meer Facebook en Microsoft hebben vergelijkbare constructies, zij het niet zo effectief als Google. Facebook is nu bezig een belastingroute naar de Kaaiman Eilanden op te zetten, meldt Bloomberg.

De constructie maakt gebruik van de vele landendivisies van multinationals. Omzet wordt op papier naar die landenorganisaties geboekt waar het belastingklimaat milder is. Kosten daarentegen worden geboekt naar landenorganisaties waar belastingtarieven hoger zijn. Volgens Bloomberg loopt de Amerikaanse overheid hierdoor jaarlijks 60 miljard dollar mis.

Google handiger dan Microsoft

Hoewel andere technologiebedrijven eveneens zoeken naar alternatieve belastingroutes, is geen enkele zo handig als Google. Apple, Microsoft, IBM en Oracle hebben te maken met belastingpercentages tussen 4,5 en 25,8 procent.

De belastingconstructie van Google komt het bedrijf op zware kritiek te staan, onder meer van professor Abraham Briloff, die de belastingconstructie onder de loep heeft genomen. “Google hanteert de slogan ‘do no evil’ en vervolgens begaan ze het kwaad recht onder onze neuzen.”

Overigens is de Amerikaanse overheid bezig met wetgeving dat dergelijke belastingvluchtroutes moet frustreren. Ook de Amerikaanse belastingdienst heeft al gemeld meer personeel vrij te maken om dergelijke constructies te onderzoeken.