Google heeft een schikking getroffen met de Sofam (Société Multimédia des Auteurs des Arts Visuels) en de Scam (Société Civile des Auteurs Multimedia). Deze organisaties hadden zich eerder aangesloten bij de rechtszaak die het grotere Copiepresse tegen Google had aangespannen. De organisaties vinden dat Google, met het ongevraagd overnemen van nieuws en foto's voor de dienst Google News, inbreuk maakt op de auteursrechten.

Afgelopen vrijdag diende hierover een rechtszaak in België. Uiteindelijk besloot de Brusselse rechtbank van Eerste Aanleg dat er pas volgend jaar een uitspraak zal worden gedaan.

"We hebben een akkoord bereikt met de Sofam en de Scam waarbij het is toegestaan dat we hun content gebruiken", aldus een woordvoerster van Google. Of het bedrijf betaalt voor het tonen van de content, wilde de woordvoerster niet vertellen.

Eerder al sloot Google een soortgelijk akkoord met persbureau Associated Press voor het tonen van de nieuwsberichten op Google News.

De Sofam vertegenwoordigt ongeveer 3700 fotografen en de Scam komt op voor de rechten van circa 20.000 auteurs. Eerder eisten deze organisaties van Google dat het de Frans- en Duitstalige kranten uit België uit de index zou verwijderen. Met deze schikking is die eis komen te vervallen.

Overigens kampt Google niet alleen in België met juridische problemen rond de nieuwsverzamelpagina. Ook in Noorwegen en Denemarken, waar Google News onlangs werd geïntroduceerd, eisen uitgeverijen dat hun berichten worden uitgesloten van de dienst.