Dat maakte het Rotterdamse bedrijf bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2008. "Voor 2009 verwacht de onderneming op basis van een reeds afgesloten contract een verveelvoudiging van omzet en resultaat. AND, voluit Automotive Navigation Data, heeft onlangs een licentie-overeenkomst afgesloten met een grote Amerikaanse partij voor het gebruik van de kaarten van West Europa. Mede als gevolg hiervan gaat AND dan ook uit van een verdrievoudiging van de omzet en een vervijfvoudiging van de winst in 2009", schrijft het concern vol vertrouwen.

Ruimere licentie

Ingewijden melden het Financieele Dagblad dat deze Amerikaanse partij Google is, maar AND-ceo Maarten Oldenhof wil dat niet bevestigen. Oldenhof stelt dat AND een veel aantrekkelijker partij is voor afnemers van digitale kaarten dan zijn twee grote concurrenten. AND biedt namelijk een veel ruimere licentie dan de marktleiders TeleAtlas en Navteq.

Die krijgen apart betaald voor iedere nieuwe toepassing die de afnemer van hun digitale kaarten verzint, zoals routeplanning of turn-by-turn navigatie. AND daarentegen concurreert op prijs en biedt afnemers bovendien veel ruimere voorwaarden. "De koper bepaalt zelf wat hij gaat doen met zijn waar", aldus Oldenhof tegen het FD.

AND was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. De koers van het bedrijf schoot gisteren ruim 90 procent omhoog.