Google heeft een patent toegewezen gekregen op het toewijzen van dynamische prijzen. Met de techniek kan een koper een andere prijs worden voorgeschoteld op basis van zijn profiel. Zo kunnen zuinige mensen een scherper aanbod krijgen dan mensen met uitbundiger koopgedrag om ze op die manier over te halen tot de koop over te gaan.

Andere prijs voorgerekend

Engadget meldt dat het patent om een algoritme draait dat iemands koopgedrag bepaalt. Met dit profiel wordt er een andere prijs voorgerekend. Het systeem kijkt ook naar de inhoud van bijvoorbeeld de aangeboden film om zo te kijken of het gezien de interesse van de gebruiker zinvol is om een lagere prijs te bieden.

“Misschien huren of kopen gebruikers bijvoorbeeld sneller een film opnieuw met een complex thema dan een slapstick comedy", staat te lezen in het patent. Het voorgestelde systeem kijkt ook naar eerdere aankopen en de interesses van gebruikers op sociale netwerken om tot een mooie prijs te komen.

Bestaan prijsafspraken

In de VS wordt software ingezet om dynamische prijzen in te zetten op webshops. Het is niet bekend of dit in Nederland ook gebeurt. De consumentenbond deed vorig jaar onderzoek naar de constant veranderende prijzen van vliegtickets, waardoor prijzen voor sommige mensen hoger uitvallen dan voor anderen.

In de Consumentengids van juni 2011 (PDF) concludeerden de onderzoekers dat een wereldwijd reserveringssysteem zorgt voor prijzen die per uur kunnen verschillen. Er is geen bewijs gevonden dat er gebruikersprofielen worden aangemaakt om persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen.

Volgens de wet Oneerlijke Handelspraktijken is het misleidend is om het bestaan van een specifiek prijsvoordeel achter te houden. Zo kan een webwinkel geen hogere prijs hanteren voor een product dat op een andere pagina in de aanbieding is.

Webwinkel is online marktkraam

Woordvoerder Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit, die namens het ministerie van Economische Zaken waakt over consumentenrechten, stelt dat het volgens de Prijzenwet de klant duidelijk moet zijn welke prijs betaald moet worden voordat de daadwerkelijke aankoopbeslissing wordt genomen. Maar dat betekent niet dat het verboden is om verschillende klanten andere prijzen aan te bieden.

“Een consument moet begrijpen wat de prijs is en hoe deze tot stand komt", vertelde Bierling onlangs aan Webwereld. “Stel, je staat op de markt en een verkoper zegt 'nou mevrouwtje, voor u kost dit 3 euro'. Dan weet je dat een andere klant misschien 5 euro betaalt. Vervolgens is op dat moment voor mij de keus of ik het aanbod wel of niet accepteer." Volgens de consumentenautoriteit moet de prijzenwet het hanteren van verschillende prijzen in principe niet in de weg staan.