De Android-app van de populaire muzieksite Grooveshark verscheen begin 2010. Google heeft de app enkele dagen geleden geschrapt uit de Android Market vanwege beschuldigingen van auteursrechtinbreuk door platenmaatschappijen. Een Google-woordvoerder noemt tegenover CNet slechts 'schending van de voorwaarden' van de Android Market als reden voor de verwijdering.

Klacht van muzieklabels

In eerste instantie was onduidelijk waarom Google de app ineens verwijderd had, maar al snel bleek dat de brancheclub van muzieklabels, de RIAA, een klaagbrief had gestuurd.

Vorig jaar augustus schrapte Apple de Grooveshark-app ook al uit de App Store na klachten van platenlabels. Grooveshark verwijst Android-gebruikers nu naar zijn mobiele site. Het bedrijf laat via Twitter weten de app nu zelf te willen uitbrengen. Via enkele externe appstores voor Android, waaronder Opera Mobile Store, is de app nog wel te downloaden. Grooveshark heeft ook apps voor Nokia's Symbian, Blackberry OS en Palms WebOS.

Hoorzitting

Het verwijderen van de Grooveshark-app valt samen met een parlementaire hoorzitting waarbij Google zich tegenover een onderzoekscommissie moet verdedigen tegen beschuldigingen dat het bedrijf meewerkt aan online aanbod van gepirateerde en nagemaakte goederen. Google biedt bijvoorbeeld sites die dergelijke waar aanbieden de mogelijkheid om mee te verdienen aan de advertentie-inkomsten via Google Adsense.

Grooveshark is een bedrijf uit Florida dat al enkele jaren een muziekdienst aanbiedt waarbij miljoenen liedjes via een Flash-applicatie zijn te beluisteren. Gebruikers kunnen ook zelf muziek uploaden naar de Grooveshark-server, die voor andere gebruikers te vinden is. De webversie van Grooveshark.com is gratis, maar gebruik van de mobiele apps kost 9 dollar per maand.

Deal met EMI

In 2009 werd de site nog aangeklaagd door platenlabel EMI, maar Grooveshark kwam tot een schikking en een licentie-overeenkomst met EMI. Hoe dat met andere platenmaatschappijen zit, is niet duidelijk. Universal voert nog een procedure tegen de site. De uitspraak laat nog op zich wachten. Ook Warner en Sony zien Grooveshark nog als piratensite.

UPDATE 14.00: Grooveshark laat CNet weten verbaasd te zijn over de actie van Google. "We respecteren auteursrechten en genereren positieve resultaten en omzet voor artiesten en labels waar we akkoorden mee hebben. Voor de content waar we nog geen overeenstemminegn over hebben betalen we royalty's en houden ons aan de regels uit de DMCA-wet, dezelfde wet die regelt hoe Google met YouTube-materiaal moet omgaan." Het bedrijf wil ook komen tot deals met meer platenlabels en vindt dat dat moet gebeuren "in de bestuurskamer, niet in de rechtbank".