Google merkt dat webversneller SPDY doet wat het doen moet. Uit een nieuwe benchmark bij vier grote Google-diensten blijkt dat zijn eigen open source webprotocol SPDY tot wel 44 procent sneller is dan het reguliere HTTPS. De verbeteringen in snelheid zijn significant voor zowel gebruikers met snelle verbindingen als gebruikers met een veel hogere round-trip time (RTT), meldt Google op zijn Chromium-blog.

SPDY dateert uit 2009. Het protocol, dat het laden van webinhoud versnelt, is ontwikkeld om op den duur het http-protocol te vervangen. Dat wil het doen door een hogere transmissiesnelheid te bereiken met behulp van datacompressie. Het protocol is naast de eigen Chrome-browser al geadopteerd door concurrenten Opera, Firefox en Internet Explorer en fungeert als basis voor HTTP 2.0.

De bovenstaande resultaten zijn gemeten met behulp van Chrome 29. De percentages geven het verschil in latentie aan met HTTPS bij de vier Google-diensten. In de linker kolom zijn de verschillende verbindingssnelheden aangegeven. Het protocol wint volgens Google op alle fronten.

“Maar we zijn nog niet klaar. Er zijn nog veel mogelijkheden en ideeën om het web sneller te maken”, verzekeren Google’s software engineers in de blogpost.