Om zich te kunnen richten op radicale innovatie, zetten de oprichters de belangrijkste Google-divisies apart, onder leiding van Sundar Pichai. Google wordt dochter van een nieuwe moedermaatschappij, Alphabet gedoopt. Dit wordt een holding voor de steeds uitdijende verzameling veelsoortige bedrijven.

Waaier aan bedrijven

Het gaat vooral om zaken die ver weg staan van Google's bestaande online business, en daarvan komen er steeds meer. Denk aan domotica met Nest, medische diensten, robots, drones, Google Fiber, Google X, de investeringsvehikels Google Capital en Ventures en waarschijnlijk ook het pasgevormde Google Auto.

Onder Google Inc zelf blijft echter veel hangen, eigenlijk alle software en online diensten. Uiteraard de zoekmachine, maar ook advertentiediensten, YouTube, apps, maps, Android en Chrome.

Page en Brin gaan de scepter zwaaien over Alphabet, met oudgediende Eric Schmidt op de achtergrond. Met deze nieuwe bedrijfsstructuur kunnen ze zich beter richten op de volgende grote technische uitdagingen, aldus het concern.