De e-mailaccounts en apps waren al default advertentievrij maar werden wel onderworpen aan datamining. De resultaten daarvan leverde Google interessante informatie op bij het serveren van advertenties voor andere studenten. Maar Google staakt het scannen van Gmail binnen Google Apps for Education, de gratis dienst voor onderwijsinstellingen waarvan 30 miljoen scholieren, studenten, leraren en beheerders gebruik maken.

Rechtszaak nodig

Daar moest wel een rechtszaak aan vooraf gaan. Deze is vorig jaar aangespannen door Amerikaanse studenten, meldt The Wall Street Journal. Zij claimden dat de aftapwet werd geschonden. Volgens het tijdschrift Education Week is ook de federale FERPA-wet (Family Educational Rights and Privacy Act) in gevaar geweest. Die laatste wet beschermt onderwijsgegevens.

Maar in een blogpost meldt Google's directeur van de educatieve dienst, de Nederlander Bram Bout, dat het scannen is gestopt. Ook belooft hij deze lijn door te trekken naar de andere Apps-diensten, zoals Google Apps for Business en Google Apps for Government. Wanneer dat gebeurt wordt niet vermeldt.

Het Grote Scannen gaat door

Het scannen van postbussen en mailverkeer van alle andere Gmail-gebruikers gaat overigens gewoon door. Google leest alle Gmail-inboxen geautomatiseerd, om spam tegen te houden, mail te kunnen rubriceren én er advertenties bij te tonen.

Tegen deze praktijk lopen diverse rechtszaken en een omstreden PR-campagne van rivaal Microsoft. Enkele dagen geleden startte dat bedrijf ook de speciale advertentievrije zoekmachine Bing for Schools.