Nu alle bugs in het inzendsysteem verholpen zijn, is het vanaf nu officieel mogelijk applicaties voor het Google Android-platform te ontwikkelen. Daarbij stelt Google een prijzenpot van zes miljoen euro beschikbaar voor ontwikkelaars die met bruikbare applicaties komen.

Google Android is het softwareplatform voor mobiele telefoons dat het bedrijf vorig jaar november aankondigde. Er was echter nog sprake van enkele 'cross-platform-bugs', waardoor de introductie wat vertraging opliep.

Wedstrijd in twee delen

Google verdeelt de pot in een tweeledige wedstrijd. In de eerste wedstrijd kunnen programmeurs tot 3 maart aanstaande applicaties insturen en hiervoor wordt ongeveer drie miljoen euro beschikbaar gesteld. De tweede wedstrijd gaat vanaf de zomer van start, nadat de eerste toestellen met Android-software op de markt zijn verschenen.

Op zoek naar veel content

Google wil met de competitie bereiken dat er veel applicaties voor Android geschreven worden. VGoogle richt zich op kwantiteit en niet perse op de 'killer-app', zo lijkt het. Het maximale prijzengeld per applicatie is op 'slechts' 165.000 euro vastgesteld.

iPhone wordt eveneens 'open'

De deadline van 3 maart is strategisch gekozen. Apple is van plan rond die datum haar iPhone/iTouch SDK-kit uit te brengen.

Voor ontwikkelaars zijn het spannende tijden, want men weet nog niet wat van Google verwacht kan worden. Dit in tegenstelling tot beproefde platforms als iPhone, Windows Mobile en BlackBerry.

De lat ligt hoog

Wie kans wil maken op prijzengeld in de Android-competitie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet het programma iets origineels zijn of iets origineels doen. Het is voor Google belangrijk dat de applicaties zich gaan onderscheiden. Sinds de introductie van Apple's iPhone is immers bekend geworden dat gebruikers erg enthousiast raken van nieuwe functionaliteiten.

Daarnaast moet de applicatie volledig gebruikmaken van de functionaliteiten die het Android-platform biedt. Daarbij valt te denken aan de locatiediensten, de 'accelerometer' en 'always-on networking'.

Google hoopt ook op een superieure gebruikersinterface. Hieraan ligt ten grondslag dat de zoekgigant met de iPhone -die excelleert in gebruiksgemak- wil kunnen concurreren.