Het team van Google Maps heeft op zijn weblog gemeld dat sinds deze week Nederlandse bedrijven een kijkje kunnen geven in de eigen kantoren, winkels en fabrieken. Daarvoor kunnen zij met behulp van een bij Google aangemelde fotograaf foto's met 360 graden-bereik plaatsen op de diverse websites van het zoekbedrijf.

Fotografen zijn hard nodig

Het Business Photo-programma is een zelfservicedienst. Bedrijven kunnen kiezen uit een lijst met Trusted Photographers die de panoramafoto's maken. Fotografen kunnen zich aanmelden om op die lijst te worden vermeld. Google meldt dat de dienst naast het ondersteunen van “getalenteerde fotografen uit uw lokale samenleving" tevens bezoekers van kantoren, winkels en fabrieken de gelegenheid geeft alvast een kijkje te nemen.

Fotografen kunnen zich zelf aanmelden, en dat is hard nodig ook. Er staan op dit moment namelijk nog geen Nederlandse fotografen op de lijst. Dat gemis kan de dienst in Nederland in eerste instantie in de weg staan. “Als er geen lokale fotograaf beschikbaar is, laat dat ons dan weten zodat we kunnen zoeken naar een oplossing", schrijft het Google Maps-team.

Bepaalde gebouwen niet

Google is enige maanden geleden begonnen met deze dienst in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Deze week is het van start gegaan in Canada, Ierland en ook Nederland. Google heeft wel wat beperkingen in zijn programma: gebedshuizen, rechtbanken, ziekenhuizen, hoofdkantoren en vestigingen van grote winkelketens worden niet opgenomen in het programma.