Google start begin 2011 met het aansluiten van 850 huizen in de Residential Subdivion op de campus van de Universiteit van Stanford aansluiten op haar glasvezelnetwerk. In die huizen wonen voornamelijk studenten en medewerkers van de universiteit. De bewoners van de huizen krijgen een internetverbinding van 1 Gb/s van de zoekgigant. Volgens Google tenminste 10 keer meer dan de hoogste snelheid die voor andere particulieren in de VS beschikbaar is.

Belangrijke stap

Volgens Google gaat het hier om een bèta van het aankomende Google Fiber project waarmee Google 50 tot 500 duizend huizen in de VS op glasvezel aan wil sluiten. Het bedrijf ziet het aansluiten van deze huizen op de campus als een belangrijke stap in de richting van dat doel. Ze willen leren van de inzet van glasvezel in deze kleine gemeenschap.

De zoekreus denkt veel te kunnen leren over de schaalbaarheid van het project, zodat dat straks in veel grotere gemeenschappen gebruikt kan worden. Omdat de campus van Stanford niet ver weg ligt van Mountain View stelt Google bovendien dat het eenvoudig is om het project te monitoren.

Google, Kansas

Het bedrijf uit Mountain View kondigde het project in februari aan en zoekt nog steeds naar gemeenten die deel kunnen nemen aan die test. In een blogpost maakt Google duidelijk dat deze test volledig los van die selectie staat. Voor het einde van het jaar gaat Google nog bekendmaken in welke gemeenten het Google Fiber project van start gaat.

Inmiddels hebben ruim 1100 gemeenten zich aangemeld aan voor het project. Sommige steden wilden hun actie kracht bijzetten door stunts te organiseren. Zo noemde Topeka in Kansas zich in maart een maand lang Google, Kansas: De glasvezelhoofdstad. De 122 duizend inwoners tellende stad hoopte door de stunt meer kans te maken op een aansluiting van Google.

Google zegt nog niet te weten wanneer het netwerk gereed is. Het bedrijf heeft ook nog geen idee wat de prijs van de abonnementen wordt. Google hoeft geen winst te maken op het netwerk, zegt men. Als het netwerk er eenmaal ligt wil Google het tegen marktconforme prijzen openstellen voor andere providers.