Hoewel het geld en het initiatief helemaal bij Google liggen stellen de partners, de Berlijnse Humboldt-Universität, de Universität der Künste Berlin, het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung, dat het onderzoek volledig onafhankelijk zal zijn.

Beter begrijpen

Op de betasite van het project stelt Google dat webgebaseerde innovatie verschillende gevolgen heeft voor sociale, economische en politieke veranderingen. Die gebieden vereisen onderzoek, en dat kan het best gebeuren in een gespecialiseerd centrum: het Instituut voor Internet en Samenleving. Het is de eerste keer dat Google een dergelijk instituut opzet.

Google heeft gekozen om het project in Duitsland op te starten omdat er volgens de zoekgigant al veel gerenommeerde onderzoekers zijn. Binnen het instituut moeten deze onderzoekers van elkaar kunnen leren en informatie kunnen delen. "Daarnaast willen we onze investeringen in Duitsland uitbreiden en we denken dat een dergelijk onafhankelijk onderzoeksinstituut het begrip van en de discussie over regels en gedragingen op internet en internet gebaseerde innovatie te verbeteren", stelt de zoekgigant.

Juridische aspecten

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de juridische aspecten. Het onderzoek is niet alleen gericht op Duitsland maar zal ook bruikbaar zijn voor de rest van Europa en ook internationaal relevant zijn.

Hoeveel mensen aan de slag gaan bij het instituut is nog niet bekend. Het is de bedoeling om in oktober van start te gaan. De onderzoekers laten wel al weten graag samen te werken met andere universiteiten en de private sector. Volgens de Humboldt University steekt Google in de komende drie jaar 4,5 miljoen euro in het instituut. Er wordt tevens gezocht naar meer (betalende) partners.