Google verkoopt zijn e-books vanaf heden ook in Nederland. De zoekgigant rolt zijn digitale boekwinkel Google Play Books de komende dagen geleidelijk uit in ons land. Google spreekt van de grootste e-bookwinkel ter wereld, die toegankelijk is via de desktop, tablet en smartphone.

Verschillende Nederlandse uitgevers hebben boekdeals gesloten met Google. Daaronder zitten grote partners als Prometheus, Lannoo, The House of Books, Dutch Media Uitgevers, Marmer en Karakter Uitgevers, laat Google-woordvoerder Mark Jansen weten aan Webwereld.

Ook beschikbaar op de iPhone

De e-books kunnen worden aangeschaft via Google Play. “Vind bestsellers, geliefde klassiekers en veel meer in de grootste e-bookwinkel van de wereld, waar ook miljoenen apps en games beschikbaar zijn”, schrijft Google Nederland op zijn Google+ pagina. De dienst Google Play Books was al langer beschikbaar in het buitenland en telt inmiddels meer dan 2 miljoen titels, waarvan vaak ook een preview beschikbaar is.

De titels van Google Play Books zijn compatibel met smartphones en tablets die draaien op Google’s eigen Android én op iOS. iPhone, iPad en iPod Touch-gebruikers moeten daarvoor wel eerst de losse iOS-applicatie via iTunes downloaden. Het lezen van Google’s e-books kan verder ook via alle webbrowsers en op meer dan 80 e-readers die Adobe Digital Editions gebruiken.

Gratis opslag tot 50 MB

Aangeschafte boeken worden opgeslagen in de cloud en kunnen offline worden gelezen. In de app kunnen ook eigen documenten worden opgeslagen in pdf- en ePub-formaat. Gebruikers kunnen daarbij via Google Drive 1000 externe bestanden gratis opslaan, mits deze niet groter zijn dan 50MB.

Met de komst van Play Books naar Nederland breidt Google zijn Play-winkel weer een stapje uit in ons land. Mogelijk komen daar op termijn ook films, muziek en hardware bij, zoals in het buitenland al langer het geval is.