Google heeft dinsdagavond zijn Nexus One-telefoon, de eerste mobiel met Android 2.1, en een bijbehorende webwinkel officieel gepresenteerd. De Nexus One is de eerste in een nieuwe reeks Android-telefoons die Google via zijn eigen webshop gaat verkopen. Dat gebeurt via het webadres google.com/phone. Nederlandse bezoekers krijgen de boodschap: 'Sorry, de Nexus One is nog niet beschikbaar in uw land'.

In een persbericht meldde Google dinsdagavond dat de telefoon door Vodafone in Europa in combinatie met abonnementen zal worden aangeboden. Wanneer Vodafone Nederland daartoe overgaat, is nog niet bekend.

Google zegt een kleine winstmarge te verdienen aan de verkoop van het toestel. Maar uiteindelijk draait heel Android om een toename aan advertentie-inkomsten voor het bedrijf, aldus Mario Queiroz, productmanager van de Nexus One.

'Superphone'

Google noemt het toestel, de eerste met Android 2.1, een 'superphone'. "Dit is een van de eerste in een nieuwe categorie supertelefoons", aldus Queiroz dinsdagavond tijdens een persconferentie op het Google-hoofdkantoor in het Californische Mountain View. Volgens hem heeft de mobiele sector 'een nieuwe term dan smartphones nodig om naar dit soort telefoons te verwijzen'.

Nederland moet nog wachten op de zogenaamde supertelefoon. Google verzendt de Nexus One vooralsnog naar vier landen: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Hong Kong. Meer providers, landen en toestellen volgen later dit jaar.

Simlockvrij of met abonnement

De telefoon is te koop met abonnement van T-Mobile USA vanaf 180 dollar. Maar Google gaat het toestel zelf verkopen via een eigen webwinkel. De simlockvrije versie kost 530 dollar en is per direct beschikbaar. Er komen nog meer toestellen in de Android-webwinkel te staan, waaronder die van Motorola.

Verizon en Vodafone gaan de Nexus One binnenkort ook aanbieden en staan al genoemd op de bestelpagina. Daar staat ook een link naar de bestelpagina van de Motorola Droid bij Verizon.

Over de beschikbaarheid van het toestel buiten de VS heeft Google nog niet meer gezegd dan dat de Nexus One-webwinkel 'binnenkort in meer landen' beschikbaar zal komen. Het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Hong Kong zijn volgens Google 'testmarkten'.

Zwitsers zakmes

De technische specificaties en functies van de Nexus One waren inmiddels geen verrassing meer. Vrijwel alle informatie over de nieuwe telefoon was al de afgelopen weken uitgelekt. De Nexus One beschikt onder meer over een 3,7 inch amoled-scherm, een 1 Ghz Snapdragon-chip, GPS, digitaal kompas, accelerometer, lichtsensor en een 5 megapixel camera met led-flits.

Google noemt het toestel 'dunner dan een potlood, lichter dan een Zwitsers zakmes'. Consumenten kunnen bij het bestellen een persoonlijke boodschap op de achterkant laten graveren die mag bestaan uit twee regels.

Android 2.1

De Nexus One beschikt in de VS niet over multitouch-bediening. Volgens Google wordt deze 'optie nog bekeken'. Mogelijk gooien patenten van Apple roet in het eten. Zo heeft de Droid ook geen multitouch, maar de versie voor buiten de VS, de Motorola Milestone, wél.

Google toonde ook diverse nieuwe functies van Android 2.1, zoals geanimeerde wallpapers, meerdere zelf in te delen thuisschermen en vernieuwde nieuws- en weerwidgets.

Google toonde eveneens enkele 3D-applicaties, waaronder een nieuwe Google Earth-app voor Android die binnenkort verschijnt. Tekst invoeren via spraakcommando's is nu in elk tekstveld op het toestel mogelijk. Android 2.1 komt volgens Google 'over enkele dagen beschikbaar voor iedereen'. Binnenkort wordt het ook mogelijk Android-app op te slaan op een sd-geheugenkaart, zo bleek tijdens een vragenronde gedurende de persconferentie.

Twintig toestellen

Peter Chou,directeur van Nexus One-producent HTC, was ook bij de presentatie aanwezig. Het HTC-logo staat veel kleiner op de achterkant van het toestel dan het Google-merk.

Het aantal en de verscheidenheid aan Android-telefoons is volgens Queiroz tot nu toe 'boven de verwachtingen'. Android draait nu op twintig toestellen, die beschikbaar zijn via 59 verschillende telecomaanbieders in 48 landen. Het systeem heeft versies in 19 talen. Er zijn 18 duizend verschillende Android-applicaties. Dat is flink minder dan de meer dan 100 duizend iPhone-apps in Apple's App Store.