Google betaalt de 750 miljoen dollar in aandelen en verkrijgt daarmee het advertentienetwerk AdMob. De overname wordt in de komende maanden uitgewerkt en afgerond. Na het bekendmaken van de deal steeg het aandeel Google met 2,1 procent.

Het 140 man tellende bedrijf AdMob is een leidende partij in het distribueren van display advertenties voor mobiele telefoons, op mobiele webpagina's en binnen applicaties. Klanten van AdMob zijn onder meer Coca Cola, Ford en Procter & Gamble.

Vooruitzichten 'uitstekend'

Op een FAQ-pagina over de overname schrijft Google dat inkomsten uit mobiele advertenties bij Google momenteel maar een heel klein deel van de totale omzet uitmaken. "Maar de vooruitzichten in deze markt zijn uitstekend."

Ceo Eric Schmidt liet onlangs weten dat de internetreus weer regelmatig overnames gaat doen, ongeveer één per maand. In augustus kocht Google videocompressiespecialist On2 Technologies voor 106,5 miljoen dollar. Dat was de eerste keer dat de internetgigant uit Mountain View voor een beursgenoteerd bedrijf ging.

VoIP-bedrijf Gizmo5

Volgens TechCrunch wordt VoIP-bedrijf Gizmo5 ook snel toegevoegd aan Google's portofolio. De software van Gizmo5 maakt het mogelijk om via het SIP-protocol vanaf computers te bellen naar reguliere telefoonnummers en vice versa. De software zou de schakel kunnen zijn tussen Google Talk en Google Voice. Dit zou niet alleen reguliere telecombedrijven bedreigen, maar ook VoIP-diensten als Skype.