Het bedrijf wil af van 'vuile' energiebronnen en wil door middel van een forse investering onderzoek laten doen naar het gebruik van schonere alternatieven, zoals zonne-energie, windenergie en geothermische energie, meldt The New York Times. Door te investeren in deze alternatieve energievormen hoopt Google de snel oplopende energiekosten terug te dringen van de talloze datacenters. Daarbij wil het bedrijf met deze ontwikkelingen een bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatsverandering en tegelijkertijd helpen om de mensheid minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

RE < C

Het initiatief van Google heeft de bijnaam RE < C gekregen, een symbolische aanduiding voor renewable energy cheaper than coal en vormt volgens oprichter Larry Page de basisstrategie van Google. "We zien verschillende technologieën waarvan we denken dat ze met wat hulp zouden kunnen uitgroeien tot grote industrieën die hernieuwbare energie kunnen voortbrengen die vele malen goedkoper is dan kool." Het voorlopige doel van het bedrijf is om 1 gigawatt aan hernieuwbare energie te produceren, genoeg om de gehele stad San Francisco van stroom te voorzien.

Google.org

Voor het milieu is dit een goede ontwikkeling, investeerders maken zich echter zorgen over de toekomst van Google. Ze zijn bang dat het bedrijf door dit soort vernieuwende ideeën teveel afwijkt van de basis (het in kaart brengen van informatie en het verkopen van advertenties) en daarmee op lange termijn z'n eigen graf graaft. Het bedrijf richtte echter in 2004 een speciale divisie van het bedrijf op, Google.org, dat zich bezighoudt met dit soort wereldverbeterende initiatieven. De onrust op Wall Street verdween dan ook vrij snel toen Google als reactie op de bezorgde uitingen liet weten deze activiteit te ontplooien vanuit Google.org. Het aandeel van Google sloot gisteren één procent hoger.

Windenergie voor HP

Google is overigens niet het enige bedrijf dat de ogen opent voor een groenere toekomst. Hewlett-Packard kondigde deze week aan volgend jaar 80 gigawatt aan windenergie vanuit Ierland te willen afnemen. Daarbij plaatst het bedrijf een systeem voor zonne-energie in z'n fabriek in San Diego, die voor 1 gigawatt aan energie moet zorgen.