Met behulp van een code die webmasters op hun site kunnen plaatsen en API's, wordt het voor sites mogelijk om bezoekers een voorproefje te geven op een boek, waarmee zij tot twintig procent van de inhoud van het boek kunnen lezen. Dit heeft Google op het bedrijfsblog laten weten.

Grote klanten

Er zijn al verschillende bedrijven die gebruik maken van de dienst, waaronder ook de Nederlandse boekhandel Van Stockum. Een aantal grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Borders en Buy.com wil de service op korte termijn ook gaan inzetten, evenals een groot aantal bibliotheken. Hoewel de dienst vooral gericht is op bibliotheken, verkooppunten en uitgevers, zullen de tools beschikbaar zijn voor iedereen met een website.

Concurrentie voor Amazon

Google heeft voor de service miljoenen boeken ingescand en de content doorzoekbaar gemaakt, met toestemming van de uitgevers. De inhoud van deze boeken zal dus ook beschikbaar zijn op de sites van mensen die de service gebruiken . Amazon zal in ieder geval geen partner worden van Google Books omdat het bedrijf de service ziet als directe concurrentie.

Amazon biedt zelf immers al een gelijksoortige service met de optie Search Inside This Book op de site. Het bedrijf is ongetwijfeld niet blij met de nieuwe service van Google, omdat het niet alleen een concurrerende service is, maar ook nog een service die op miljoenen sites beschikbaar zal zijn.

Google verdient niets

Google biedt de service en functionaliteit gratis aan en verdient op het moment ook niets aan verkoopprovisie of advertenties. Voor het bedrijf zit het voordeel voorlopig in het verspreiden van de service en het verstevigen van de banden met uitgevers.