Na Opera en Mozilla steunt nu ook Google de Europese antitrustzaak tegen Microsoft. De Europese Commissie (EC) wil de softwaregigant verplichten andere browsers bij Windows te leveren. Het is de bedoeling dat Windows-gebruikers de keuze krijgen uit verschillende webbrowsers. Welke browsers dat worden is niet bekend.

Google heeft zich achter de plannen geschaard omdat het "een hoop geleerd heeft van de lancereing van eigen browser Chrome". Vice-president Sundar Pichai zegt: "We hopen dat Google's perspectief de Europese Commissie kan helpen". Vooral de 'gebruikerservaring' moet beter worden, ook bepleit Pichai "echte keuzes voor gebruikers". Het is dan ook belangrijk zijn om in deze zaak zoveel mogelijk stemmen te horen om tot een goede oplossing te komen.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Google zijn browsers kritiek op het internet. "Omdat ze zo centraal staan voor iedere gebruikerservaring zijn browsers cruciaal op het gebied van online innovatie." Als derde reden van de steun voor de EC-zaak voert Google aan dat er te weinig concurrentie is op de browsermarkt. Dit zou innovatie tegenhouden. "Dit komt doordat Internet Explorer is verwoven met het marktdominante besturingssysteem van Microsoft. Daardoor ontstaat een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere browsers", schrijft Pichai.

In vergelijking met de mobiele industrie, waar Microsoft die dominante positie niet heeft, geniet IE een stuk minder populariteit in vergelijking met Google. De concurrentie zou eindgebruikers voordeel opleveren. Als voorbeeld geeft Pichai getabt browsen, snellere downloads en persoonlijk browsen (dus met scheiding van verschillende gebruikers en hun 'surfsporen''). "We zijn ervan overtuigd dat meer concurrentie op dit gebied meer innovatie tot gevolg heeft en een betere gebruikerservaring voor iedereen."