De overname volgt een paar dagen nadat Google bekend maakte de sociale netwerkspecialist Ångströ te hebben ingelijfd. De vijfde overname in augustus draait om SocialDeck, een gamingbedrijf dat spellen ontwikkeld voor spelers die gebruik maken van iPhone's, Blackberry's, Facebook of pc's. SocialDeck stelt gebruikers van die verschillende systemen in staat samen te gamen.

De meeste recente overnames van Google hebben te maken met sociale netwerken of sociale games. Dat is de aanleiding van hardnekkige speculaties dat de zoekgigant van plan is een sociaal netwerk uit de grond te stampen om de concurrentie met Facebook aan te gaan. Sommigen weten ook te melden dat de naam van dat nieuwe netwerk Google Me moet gaan heten.

Crossplatform

SocialDeck heeft een paar spellen gemaakt voor gebruikers van verschillende platformen. Daarnaast verwerkt de startup elementen van sociale netwerken in de games. Er is bijvoorbeeld een pagina waarop het aantal online vrienden wordt weergegeven die op dat moment ook aan het spelen zijn. Verder is er een overzicht voorhanden van alle highscores en is er een chatfunctie waarmee gebruikers onderling korte berichten kunnen uitwisselen.

SocialDeck heeft vestigingen in Toronto en San Francisco en werd in 2009 gefinancierd door het BlackBerry Partners Fund. "We zijn erg onder de indruk van het talent van het team en ook door het technisch geavanceerde platform voor het aangaan van mobiele ervaringen dat ze hebben gebouwd", aldus Google. Het team van SocialDeck zal gaat samenwerken met Google-personeel in Ontario.

Vijf overnames

Het team van SocialDeck zal tevens gaan samenwerken met het team van Ångströ, het bedrijf dat Noteworthy News bouwde, een dienst die nieuws over mensen en bedrijven verzorgt binnen een zakelijk sociaal netwerk.

Google nam eerder deze maand nog sociale gamedeveloper Slide over. Ook Jambool, een bedrijf dat een platform ontwikkelt voor online betalingen voor de verkoop van virtuele goederen en Like.com, een visuele webshop.