Google heeft de bèta van Chrome 25 uitgebracht. De nieuwste testversie van Google Chrome richt zich onder meer op spraakinvoer, met een speciaal bijgeleverde Web Speech API op basis van Javascript, bedoeld voor webontwikkelaars. Zij kunnen hun (mobiele) websites uitbreiden met spraakbesturing, schrijft Google op zijn Chromium-blog.

E-mail dicteren

Spraakbesturing zit al langer in de Chrome-browser. Google ziet de functionaliteit, die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij Google Translate, graag terugkeren bij de zoekvelden van meer websites, die zo interactief te besturen zijn. In een demo-filmpje wordt bijvoorbeeld een e-mail opgesteld via spraakinvoer.

De aanstaande versie Chrome moet ook veiliger worden. Eerder werd bekend dat Google de installatie van extensies voortaan onmogelijk maakt zonder expliciete toestemming van de gebruiker. Extensies worden daarom voortaan automatisch uitgeschakeld binnen Windows.

Extensies misbruikt

De mogelijkheid om zonder dat de gebruikers het merken extensies te installeren werd volgens Google 'op grote schaal misbruikt'. Verder wordt ook het concept van Content Security Policy (CSP) toegevoegd. Daarmee moet het misbruik via XSS-aanvallen (Cross Site Scripting) verder worden teruggedrongen binnen Chrome 25.

De Web Speech API demonstratie van Google: