Websites die veel verwijderingsverzoeken ontvangen, zouden voortaan lager opduiken in de zoekresultaten van Google. Dat maakte het zoekbedrijf dit weekend bekend. Een aanpassing in het zoekalgoritme is volgens Google in het voordeel van websites die legale content aanbieden, zoals tv-streamingsdienst Hulu of muziek via Spotify.

YouTube buiten schot

Zoekblog Search Engine Land vroeg aan Google hoe deze maatregel resultaten van YouTube beïnvloedt en ontdekte dat de aanpassing van het algoritme niet zoveel verandert. De huidige formule zorgt ervoor dat populaire sites als YouTube, Tumblr en Twitter hoger eindigen in de rankings. De nieuwe toevoeging vormt volgens Google geen bedreiging voor populaire zoekresultaten.

Google wil niets zeggen over de precieze aanpassingen aan de zoekresultaten. Wel worden er volgens het bedrijf 200 indicatoren gebruikt om te bepalen hoe hoog een site eindigt in de zoekresultaten. De aanpassing die sites met illegale content bestraft, wordt toegevoegd aan deze lange lijst van criteria die bepalen welke ranking een webpagina krijgt.

MPAA voorzichtig

De Motion Picture Association of America (MPAA) is dan ook voorzichtig enthousiast over Google's aanpassing. MPAA-baas Michael O'Leary laat weten optimistisch (PDF) te zijn, maar voegt eraan toe: “We volgen deze ontwikkelingen van dichtbij - het venijn zit 'm altijd in de details - en kijken uit naar de volgende stappen van Google waarmee legitieme bedrijven in plaats van dieven gebaat zijn."

Google past zijn algoritme aan op basis van verwijderingsverzoeken die via het hulpprogramma van het zoekbedrijf binnenkomen. Daarnaast besteedt Google naar eigen zeggen meer tijd aan de ontwikkeling van counter-notice tools. Met dit programma kunnen websites aangeven dat een verwijderingsverzoek onterecht is en de situatie herstellen.

Als zo'n herstelverzoek wordt ingediend, vindt Google dat ruziënde partijen het zelf maar moeten bekijken. De geblokkeerde content wordt dan binnen 14 dagen hersteld, tenzij de originele klager het tot een rechtszaak laat komen.

Meer aanpassingen

Volgens Google is het aantal verzoeken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen sterk toegenomen. “We ontvangen en verwerken nu dagelijks meer verwijderingsverzoeken dan we in heel 2009 binnenkregen", schrijft Google-topman Amit Singhal op het zoekblog van het bedrijf.

In een interview met de Britse krant The Telegraph vertelt Singhal dat Google overigens ook stopt met het hoger inschalen van het eigen netwerk Google+ binnen de zoekformule. “Dit is een leerproces voor ons", vertelt Singhal. “We experimenteren, we leren en we verbeteren - dat is hoe Google werkt."