Deze nieuwe mogelijkheden van de Android Market zijn niet voor alle Android-toestellen weggelegd. De app voor Google's app store vereist tenminste versie 2.2 van smartphonebesturingssysteem Android. Dit geldt ook voor de nieuwe video-app waarmee films zijn te huren en dan te streamen naar een Android-apparaat. Offline opslag van gehuurde films, voor kijken zonder internetverbinding, is ook mogelijk.

Google-account

Google gaat prat op “duizenden films, die te huur zijn vanaf 1,99 dollar". Zowel de filmverhuur als de e-bookverkoop is gekoppeld aan het Google-account van de gebruiker. Die kan daardoor de content ook op andere apparaten bekijken. Dit omvat Android-telefoons en -tablets, maar ook gewone pc's; via een webbrowser.

De nieuwe Market-app wordt in de loop van de komende weken wereldwijd aangeboden aan toestellen met Android 2.2 of een hogere versie van dat besturingssysteem.

Tablets?

Google zelf heeft het in zijn blogpost consequent over Android-telefoons. Het lijkt er dus op dat Android-tablets voorlopig buiten de boot vallen. Dat is opmerkelijk, omdat tablets toch geschikter zijn om hele speelfilms op te kijken dan smartphones. Vragen hierover staan uit bij Google. En zijn beantwoord: zie de update onderaan dit artikel.

Nederland later?

De nieuwe diensten zijn vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, net zoals online-muziekkluis Google Music. Het is nog niet bekend wanneer de filmverhuur en e-bookverkoop voor Android beschikbaar komt in Nederland of andere Europese landen. Ook is het onbekend of Google al gesprekken voert met rechtenhouders, zoals filmmaatschappijen en uitgevers. Google Nederland laat Webwereld weten hier geen zicht op te hebben.

Update:

Het streamen van gehuurde films en het lezen van e-books is al wel mogelijk op Android-tablets, in de VS. Google Nederland antwoordt op vragen van Webwereld dat de nieuwe mogelijkheden van de Android Market niet alleen voor smartphones zijn.

De beschikbaarheid voor telefoons én tablets is in mei aangekondigd voor YouTube en geldt ook voor de Android Market. Voor laatstgenoemde wordt het nu dus uitgerold. YouTube is in januari vorig jaar voorzichtig aan filmverhuur begonnen.

De Nederlandse woordvoerder laat weten dat het bedrijf voor het filmaanbod deals heeft met onder andere NBC Universal, Sony Pictures en Warner Brothers. "We werken met een aantal studio's om duizenden filmtitels te huur aan te bieden in de VS, waaronder grote studio's en kleinere onafhankelijke studio's."