De Federale Data Protectie en Informatie Commissaris, Hanspeter Thür, heeft een bericht gepubliceerd waarin hij Google waarschuwt dat het bedrijf zich niet aan de wet houdt. Street View houdt zich niet aan de regels voor het respecteren van privacy in Zwitserland.

Thür heeft de foto's van Street View uitgebreid bekeken en merkt op dat "vele gezichten en kentekens niet of onvoldoende zijn vervaagd". Hij eist dan ook dat Google "onmiddellijk de online service Google Street View voor Zwitserland intrekt".

Veel privacybezwaren

Google Street View ligt al langer onder vuur van privacywaakhonden. Toen de dienst in Amerika werd geïntroduceerd, ontstond er al een discussie over mogelijke privacyschendingen. Nu de dienst ook Europese straten in beeld brengt, heeft de Europese Commissie Google al gewaarschuwd dat het afbeelden van gezichten en bijvoorbeeld nummerplaten van auto's de privacy schendt.

Google liet in 2008 op in een blogpost weten op de hoogte te zijn van de verschillende wetgevingen omtrent privacy en die te respecteren. In navolging daarvan is het bedrijf bezig met een manier om gezichten en naamplaten automatisch onherkenbaar te maken op Street View-foto's. Die techniek is nog niet overal in gebruik genomen.

Thür overlegt begin volgende week met Google over de Zwitserse kwestie.