Via Google Maps kan vanaf nu virtueel door Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Volendam worden gelopen. Het betreft de steden en enkele omliggende gemeenten, zoals om Amsterdam ook Amstelveen, Zaandam en Weesp. Rondom Rotterdam zij ook al Barendrecht en Spijkenisse in beeld gebracht.

Ook Groot-Brittannië

De Nederlandse beelden zijn inmiddels online op Google Maps, Google Nederland zal later vandaag de lancering van de dienst toelichten.

Naast de eerste steden in Nederland zijn vandaag ook een heel aantal steden in Groot-Brittannië online gegaan, waaronder Londen, Birmingham, Bristol, Cambridge, Liverpool, Manchester, Newcastle, Oxford, Edinburgh en Glasgow.

Google Street View begon in 2007 met een aantal steden in de VS en breidt sindsdien gestaag de dekking uit. In Europa waren al eerder steden in Frankrijk, Spanje en Italië ontsloten.

Navigatie

Het is eenvoudig om door Street View te navigeren. Om te beginnen kan het oranje poppetje boven de zoombalk linkboven op Google Maps ergens heen worden gesleept om de Street View-modus te activeren. Eenmaal op straatniveau kunnen de pijlen worden gevolgd om door de stad te 'lopen'. Rondkijken kan door middel van de knoppen links bovenin, of simpelweg door het beeld te verslepen met de muis.

Geen Red Light District

Rechts onderin kunnen gebruikers op een 'meld een probleem'-knop klikken om eventuele ongepaste beelden aan Google te melden. Het internetbedrijf probeert de privacykwesties tot een minimum te beperken, na eerdere privacyprotesten en zelfs rechtszaken. Zo zijn alle gezichten en kentekenplaten wazig gemaakt. De camera-auto's van Google hebben ook de Wallen overgeslagen.

Google Nederland meldt tegenover Webwereld dat de ommissie van de Wallen slechts een praktische oorzaak heeft: het was er te druk voor de camera-auto's om te rijden. Zo is de rosse buurt van Groningen wel in beeld. "Maar we gaan er wel zorgvuldig mee om. Zo is onze camera-auto daar 's ochtends heel vroeg doorheen gereden. Dan is er bijna niemand."