Google heeft het ontwerp van de eigen Android-tablet al wel af, melden anonieme bronnen aan techblog The Verge. Het 7 inch Google-apparaat komt in z'n totaliteit uit op een prijskaartje van zo'n 250 dollar. Dat is te hoog om te concurreren met de Kindle Fire-tablet van Amazon, die daarvoor 200 dollar rekent.

Prijsoorlog voor apps-winst

Dus is de Google-tablet volgens de tipgevers van The Verge uitgesteld, zodat de internetreus samen met hardwarepartner Asus er nog aan kan werken. Eerdere berichten over de - niet officieel bevestigde - eigen tablet van de Android-maker maakten gewag van een prijs tussen de 150 en 200 dollar.

Concurrent Amazon subsidieert zijn tablet, die een eigen Android-aftakking draait die voor apps alleen terecht kan in Amazons app-winkel. De e-commercereus verdient daar ook goed aan: de eigen AppStore is lucratiever dan Google's Android Market (tegenwoordig Play geheten).

Android-markt aanzwengelen

Naast de concurrentie met Amazon zou het Google ook te doen zijn om het algehele aanzwengelen van de Android-tabletmarkt. Tot op heden is de tabletmarkt nog altijd het territorium van Apple's iPad. Op afstand volgt de Kindle Fire, die weer flink voorloopt op de 'echte' Android-tablets.

Tussendoor hebben de Palm-tablet van HP en de PlayBook van BlackBerry-maker RIM nog even gepiekt qua marktaandeel. Dat hebben die twee apparaten, met elk hun eigen besturingssysteem, te danken aan de dumpverkoop ervan door de respectievelijke fabrikanten.

Toch met Ice Cream Sandwich

Het uitstel voor Google's antwoord op de goedkope Amazon-tablet is volgens de ingewijden van The Verge uitgesteld van mei naar juli. Naar verluidt is dat om het ontwerp wat te verfijnen, wat dan ook in een prijsverlaging moet resulteren.

Het huidige ontwerp van de 7 inch tablet zou een quadcore Tegra3-processor van Nvidia omvatten en alleen WiFi hebben. Van een uitvoering met 3G-verbindingsmogelijkheden - laat staan 4G - zou geen sprake zijn. The Verge meldt ook dat de aankomende Google-tablet het huidige Android 4.0 (codenaam Ice Cream Sandwich) draait. Opvolger 5.0 (Jelly Bean) komt volgens uiteenlopende geruchten net vóór - of toch na - de zomer uit.

Nexus-vervolg

Google heeft al eerder, ver voor de overname van Android-hardwarepartner Motorola, eigen Android-toestellen uitgebracht. Dat was de Nexus-smartphone, die juist een paradepaardje was om de lat hoger te leggen. Ook eerste proefexemplaren van de ChromeOS-laptop zijn onder eigen naam verschenen. De in augustus 2010 opgedoken berichten over een aankomende tablet met cloud-besturingssysteem ChromeOS zijn echter nooit bewaarheid geworden.