Dat terwijl de grote der aarden hier toch wat anders over denken. Zo vergeleek Elon Musk zelfdenkende computers met kwade demonen, is Bill Gates oprecht bezorgd en waarschuwde ook Stephen Hawking een jaar geleden: AI kan de mensheid naar de afgrond brengen. Volgens Google zijn al deze apocalyptische voorspellingen absurd.

Lees ook: 4 ruiters van de robopocalyps

De tendens moet om. "Het verhaal is gekanteld van 'is het niet verschrikkelijk dat AI zo is mislukt?' naar 'is het niet verschrikkelijk dat AI zo'n succes is?'", aldus Mustafa Suleyman, hoofd AI bij Google's vorig jaar opgekochte afdeling DeepMind, in een toespraak op een evenement over machine learning in London, waar The Wall Street Journal over bericht.

'Debat is overschaduwd'

Suleyman: "Het debat is volledig overschaduwd. Wij denken dat AI een enorm krachtige tool wordt die we onder controle houden, sturen en wiens capaciteiten we limiteren, zoals we nu doen met andere tools, of dat nu een wasmachine of tractor is. We bouwen ze om de mensheid te versterken en niet om ons te vernietigen."

Google zet machine learning in op gebieden zoals robotica, beeldbanken, biotech en bij de experimentele afdeling Google X. Het was echter de doorbraak van DeepMind, met een kunstmatig neuraal netwerk dat leerde om beter dan mensen Atari-games te beheersen, wat voor opschudding zorgde op het existentiële vlak.

Volgens Suleyman moet het echter gaan over AI's oplossingsvermogen bij onze grootste problemen: voedselvoorziening, de opwarming van de aarde en inkomensongelijkheid.

Lees ook: 5 manieren waarop AI ons van de ondergang redt