Normale gebruikers zullen weinig merken van de veranderingen onder de motorkap van de zoekmachine. Ontwikkelaars en 'powersearchers' zullen wel de kleine veranderingen merken, bericht Google op het Webmaster Central Blog. De nieuwe technologie is opengesteld voor ontwikkelaars zodat hij getest kan worden en de zoekgigant de nodige informatie kan verzamelen van gebruikers.

De afgelopen twee maanden is in het diepste geheim gewerkt aan de nieuwe architectuur die er vooral op gericht is om de snelheid van de indexering, het zoekvolume, de nauwkeurigheid en volledigheid van de zoekresultaten te verbeteren. Het systeem is nog niet helemaal klaar. Daarom stelt Google een zandbak (een beschermde testomgeving) beschikbaar waar de nieuwe zoekmachine uitgeprobeerd kan worden.

Feedback

De zoekgigant is alleen op zoek naar commentaar over de verschillen tussen beide systemen. Vooral het verschil in het waarderen van het belang van sites met de verschillende zoekmachines is belangrijk. Bijvoorbeeld: "Dit type sites staat hoger of lager in het nieuwe systeem." Alle commentaren van ontwikkelaars worden gelezen, belooft Google, maar tijd om in discussie te gaan is er niet.

Het is de eerste keer dat Google ontwikkelaars laat meehelpen en meedenken met de ontwikkeling van nieuwe zoektechnologie. In andere gevallen werden de veranderingen gewoon doorgevoerd. De nieuwe architectuur wordt 'caffeine' genoemd omdat in de commentaren altijd dat woord verwerkt moet zitten.

Wel veranderingen in de interface

Searchengineland heeft de nieuwe technologie al kort getest en concludeert dat gebruikers wel veranderingen zullen zien. De eerste tien resultaten bij een zoekopdracht zijn ongeveer gelijk. Maar de locatie van video's, afbeeldingen, nieuws en blogposts waren "opvallend anders". Tot wanneer de testperiode loopt is onbekend.