In een cease-and-desist-brief eist Google dat Cyanogen stopt met het leveren van closed source-applicaties als Google Maps, Google Talk en Gmail. Die zijn namelijk alleen toegestaan op officiële Android-systemen. Dat besturingssysteem van Google is weliswaar open source, maar de ingebakken applicaties niet.

"Deze programma's zijn niet open source, en dat is waarom ze niet zijn opgenomen in de Android source code", schrijft Google in een blogpost. "Ongeoorloofde verspreiding van deze software is schadelijk voor ons, net als het voor elk ander bedrijf zou zijn. Ook al is het gedaan met de beste bedoelingen."

'Kaal' leveren

De maker van CyanogenMod snapt niet wat hij fout doet. Zijn argument: "Ik ontwikkel alleen voor toestellen die al een licentie hebben voor de Google-applicaties, waarom mag ik ze dan niet distribueren?"

'Cyanogen' is van plan de volgende build van CyanogenMod 'kaal' te leveren, zonder apps die van Google zijn. Bedoeling is dat de gebruikers daarna hun Android-smartphone zelf optuigen met de apps van Google, via een alternatieve app store.