De nieuwe dienst, Hot Trends, maakt deel uit van een upgrade van de Google-dienst Trends. Op de ranglijst staan de zoekwoorden die op de bewuste dag het snelst in opkomst zijn. Daardoor worden zoektermen die continu populair zijn genegeerd. De lijst is niet volledig, want zoekopdrachten rond pornografie, het weer en populaire sites als Myspace.com worden uit de lijst verwijderd. Datzelfde geldt voor de namen van beroemdheden die constant voor veel trefwoorden zorgen.

Volgens Amit Patel, softwareontwikkelaar bij Google en verantwoordelijk voor het project, is een van de leuke dingen van de lijst het proberen uit te zoeken waarom bepaalde termen ineens opkomen. "Het is erg vermakelijk en verslavend", zo omschreef Patel de ranglijst tegenover de New York Times. De ontwikkelaar denkt dat de lijst ook internetonderzoekers en journalisten die op zoek zijn naar nieuws van pas kan komen.

De nieuwe dienst is een uitbreiding van Google Zeitgeist, de wekelijkse ranglijst van de 10 populairste zoektermen op Google.

De lijst, die te vinden is op Google's Trends-pagina, kent ook een archief, waarmee de populairste zoektermen van andere data te bekijken zijn. Op dit moment is alleen een ranglijst beschikbaar voor de Amerikaanse homepage Google.com.