Met veel bravoure lanceerde Google in juli Lively.com, een variant op de virtuele wereld Second Life. Lively zou zijn bekendere rivaal naar de kroon gaan steken, omdat het twee concrete voordelen had boven Second Life: het werkt gewoon in de browser en gebruikers kunnen hun virtuele onderkomen embedden in hun website.

Eind december euthanasie

Na vier en halve maand kondigt Google echter aan dat het speelkwartier over is. Op 31 december zal Lively een virtueel spuitje krijgen en moet iedereen het zandbak hebben verlaten. De door 'bewoners' gecreëerde virtuele kamers zullen nog wel ingebed zichtbaar blijven, maar geheel bevroren. Gebruikers kunnen niet meer inloggen en communiceren.

Geen prioriteit

Mountain View geeft geen concrete details waarom Lively niet goed genoeg meer is, alleen een algemene verklaring. "Google is altijd voor dergelijke experimenten geweest, omdat we geloven dat dit de beste manier is om grensverleggende producten te maken die het leven van mensen veranderd. Maar we hebben ook altijd geaccepteerd dat als je dit soort risico's neemt, het niet altijd zal lonen. […] het is een zware beslissing geweest, maar we moeten prioriteiten stellen qua focus en middelen op onze zoekmachine-, advertentie- en applicatiebusiness."