Google heeft dit jaar geschoven met bijna 10 miljard dollar aan inkomsten uit Europa om zo 2 miljard dollar aan belastingen te ontwijken. Daarvoor gebruikt het bedrijf de zo geheten Double Irish with a Dutch Sandwich-methode. Via onder meer een BV in Amsterdam wordt omzet uit onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië doorgesluisd naar de Bahama's.

In Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië is over de handelswijze van Google, maar ook van Microsoft, Amazon, Apple en Starbucks veel ophef ontstaan. Het Britse parlement is druk bezig met het horen van betrokkenen en komt daarna met een conclusie. Schmidt begrijpt alle ophef niet zo, zegt hij in een interview met Bloomberg.

Schmidt is trots op belastingontwijking

“We betalen veel belasting en betalen die op legale en voorgeschreven wijze. “Ik ben erg trots op de belastingconstructie die we hebben opgezet. We hebben dat gebaseerd op de mogelijkheden die overheden ons hebben gegeven", zegt Schmidt. Google is niet van plan om na alle commotie af te zien in de besparingen die het krijgt op belastingen, zegt hij. “Het heet kapitalisme. We zijn trotse kapitalisten. Ik ben daarover niet gaan twijfelen."

Google gebruikt al jaren de belastingconstructie via Ierland en Nederland om omzetten buiten de Verenigde Staten weg te sluizen naar een postbusvestiging op Bermuda. Webwereld schreef er al eens eerder over, in 2010. Daarin kwam aan het licht dat Google een Nederlandse BV gebruikt als tussenstop in zijn belastingroute. Een half jaar geleden werd bekend dat Apple eveneens de Nederlandse belastingroute gebruikt om miljarden dollars aan belastinggeld te ontwijken.