De internetgigant presenteerde het Ajax-voorstel gisteren tijdens de Search Marketing Expo in New York.

Indexering

Verschillende webpagina's die zijn gemaakt met Ajax (Asynchronous JavaScript and Extensible Markup Language), een soort geavanceerd JavaScript, hebben nu slechts één url. Daardoor kunnen de achterliggende losse pagina's niet opduiken in de resultaten van zoekmachines. Volgens Google is momenteel zo'n 70 procent van alle websites voorzien van JavaScript, waaronder dus ook Ajax.

Als het aan Google ligt, wordt door toevoeging van een uitroepteken een url gemaakt die de zoekmachines wel kunnen indexeren. De url http://example.com/dictionary.html#AJAX wordt dan bijvoorbeeld http://example.com/dictionary.html#!AJAX. Googles plannen voor een betere indexering van Ajax-sites moeten wel gesteund worden door servers, systeembeheerders en webontwikkelaars, die ermee moeten werken.

'Nieuwe deuren'

De Google-ontwikkelaars Katharina Probst, Bruce Johnson, Arup Mukherjee, Erik van der Poel en Li Xiao vragen de gemeenschap om feedback, zodat zij het voorstel verder kunnen uitwerken. De eerste reacties op gespecialiseerde fora als Google Webmaster Help en WebmasterWorld zijn vooralsnog gemengd. Sommigen steken de loftrompet, omdat het plan 'nieuwe deuren' zou openen voor rijke interactieve content, terwijl anderen helemaal niets in het voorstel van Google zien.