Meer dan 700 miljoen berichten heeft Google opgeslagen in zijn Usenet-database. Google denkt zelf dat het hiermee de meest complete database met artikelen uit nieuwsgroepen online gezet heeft. Wie gaat graven in de omvangrijke database komt bijzondere stukjes geschiedenis tegen. Het eerste bericht dat in het archief te vinden is, dateert van 12 mei 1981 en gaat over een zojuist geïnstalleerde plotter (een soort printer die exacte technische tekeningen maakt). De Versatec V-80 plotter kostte in die tijd 8500 dollar.

Microsoft

Microsoft, dat in die dagen begon aan de uitbouw van zijn imperium, wordt in de eerste serie berichten ook een aantal keer genoemd. Op 28 mei 1981 wordt het bedrijf voor het eerst genoemd in het archief. Een maand later op 18 juni 1981 meldt iemand 'dat een bedrijf in de Boston Area claimt binnenkort een besturingssysteem op de markt te brengen dat compatibel is met CP/M'. In feite is dit in de nieuwsgroepen de eerste aankondiging van MS-DOS van Microsoft. Nieuwgroepen blijken in de loop der jaren een geliefde plek voor internetters om elkaar op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten. De discussies gaan al snel niet alleen meer over computergerelateerde onderwerpen. "'Revenge of the Jedi'.. Het filmen van episode 6 uit de Star Wars cyclus is net klaar zo weet ik van vrienden in Arizona", schrijft Randal Schwartz op 8 juni 1982 over de nieuwe film van George Lucas.

Compact Disc

En wat te denken van een van de eerste discussies over de compact disc? Muziek opgeslagen in digitale vorm. Is dat nu wel zo'n goed idee, vraagt iemand zich af op 19 juli 1982. Hij benadrukt wel dat hij er in principe niet tegen is, maar dat hij wel op zijn hoede is voor dit soort nieuwe digitale snufjes. Kan nooit goed zijn. Op 5 oktober 1991 post Linus Benedict Torvalds zijn bericht over een nieuw besturingssysteem dat hij geschreven heeft. Iedereen mag er mee aan de slag om het verbeteren. De aan de Vrije Universiteit van Amsterdam docerende professor Andy Tanenbaum begint op 29 januari 1992 een discussie over dat nieuwe besturingssysteem.

Spam

De eerste spam-berichten verschijnen ook al snel in de nieuwsgroepen. Saillant detail is dat een van de eerste grote spampostings indirect van de Amerikaanse overheid komt. In een bericht van 12 april 1994 wordt aangekondigd dat dit jaar misschien wel het laatste jaar is dat niet-Amerikanen kunnen meedingen naar een verblijfsvergunning, de zogenoemde Green Card Lottery.