De nieuwe zoekmachine, Google Code Search, wordt donderdag gelanceerd. Ook wil Google een api ter beschikking stellen zodat ontwikkelaars rechtstreeks in de database kunnen zoeken. Bij de resultaten worden opmerkelijk genoeg geen advertenties getoond.

De gewone zoekmachine van Google indexeert wel bestanden met broncode, maar de daadwerkelijke regels met code worden niet geïndexeerd. Bestanden die werden gevonden, moesten daarom eerst worden gedownload alvorens een ontwikkelaar kon zien of hij het goede had gevonden.

Google Code Search is zo ontworpen dat die coderegels wel kunnen worden doorzocht. De gevonden resultaten linken naar het volledige bestand. Ook wordt er per resultaat verwezen naar de geldende licentievoorwaarden. In de meeste gevallen zal het echter om open-sourcesoftware gaan, aldus Google.

Uitgever O'Reilly kwam eind september ook met een zoekmachine waarmee naar programmeercode kan worden gezocht. De database van O'Reilly's Code Search bevat voorbeeldcode uit de 700 boeken die O'Reilly heeft uitgebracht. In totaal gaat het om 2,6 miljoen regels code, verwerkt in 123.000 voorbeelden. De zoekmachine is nog in het bètastadium, evenals de zoekmachine van Google.