De hommeles tussen Google en enkele Waalse kranten verenigd in Copiepresse gaat maar door. Omdat Google onlangs het hoger beroep verloor, heeft het alle verwijzingen naar de sites van de kranten verwijderd. Maar niet alleen uit Google News, maar uit de hele Google zoekindex.

Slepende zaak

Maar dat was niet de bedoeling, het ging alleen om Google News. Google neemt wraak met deze boycot, schreeuwt Copiepresse moord en brand. De zoveelste episode in een slepende zaak.

In mei verloor Google ook het hoger beroep van een rechtszaak aangespannen door een aantal Waalse kranten verenigd in Copiepresse. Die eisten in 2006 dat Google alle verwijzingen, koppen, intro's en foto's verwijderde. Google News maakt hiermee inbreuk op het auteursrecht van de kranten, die ook nog eens advertentie-inkomsten misliepen.

Google verliest

Google houdt vol dat het uitgevers eerder een dienst bewijst. De zoekgigant plaatst alleen een kop, korte inleiding en soms een thumbnail om dan verder te verwijzen naar de krantensites. Daarmee zou de zoekgigant de auteursrechten van kranten niet schenden maar internetters zelfs aanmoedigen om naar de krantenwebsite te gaan.

Maar in alle gevallen kregen de kranten van de rechter gelijk. Google moest alle verwijzingen naar de kranten uit Google verwijderen, op straffe van 25.000 euro per dag. Google geeft nu op strikte wijze aan het vonnis gehoor en heeft de kranten ook uit zijn algemene index verwijderd.

Eigen schuld

En daarom zijn, door eigen toedoen, sites als LaLibre.be en LeSoir.be nu totaal onvindbaar via Google. “Een brutale actie die naar machtsmisbruik riekt" briest La Libre, maar die hebben kennelijk het arrest niet gelezen. Want daarin gebiedt de rechter 'verwijdering van Google.be en Google.com sites'.

Spijtig

Google stelt dan ook dat het verwijderen van het materiaal van Copiepresse uit de index "in lijn is met het recente vonnis".

"Het spijt ons dat we dit moeten doen, en we staan open voor samenwerking met leden van Copiepresse in de toekomst. Zouden we het materiaal in de index houden, dan riskeren we boetes tot 25.000 euro per inbreuk. We nemen Copiepresse graag weer op in de index als ze aangeven op Google Search te willen verschijnen en afzien van potentiële boetes", verklaart Google tegenover Webwereld.

Update 10.30 uur: reactie van Google toegevoegd.